White beach en mijn eerste week stage

Hallo Bakra’s,

Ik heb weer een verhaaltje voor jullie geschreven :-) Jullie heel erg bedankt voor jullie lieve berichtjes. Ik vind het heel leuk om ook wat van jullie te horen, dus zeker blijven doen! :-D

Vorige week zondag zijn we naar White beach gegaan. Dit is een wit gespoten zandstrand met hutjes die je met een hangmat kunt huren. Er is een beetje water afgezet met netten waar je kunt zwemmen. Aan de andere kant van de netten zitten piranha’s, zeggen ze…We hebben daar enkele uurtjes heerlijk gelegen. Dit voelde nu echt aan als vakantie…maar wel mijn laatste dagje. Maandag was mijn eerste stagedag in het AZP. Ik wist helemaal niet hoe laat en waar ik ergens moest zijn. Ik dacht dat een vriendin van een vriendin van mij ook daar stage liep, tegelijkertijd met mij, maar ik kreeg een mailtje van haar dat ze al 3 weken in het ’s lands ziekenhuis, een ander ziekenhuis in Paramaribo, stage aan het lopen was. Jammer…dan ben ik daar dus als enige Bakra… Maandagmorgen was ik om half 8 in het ziekenhuis op zoek naar de afdeling gynaecologie. Een Surinaamse man liep met me mee en wees me de weg! Op de afdeling had ik meteen kennis gemaakt met de hoofdzuster. Ik heb haar gevraagd wat ik verder moest doen. Ze heeft een jonge zuster gevraagd met me mee te lopen naar het nieuwe gebouw waar ik mijn badge moest laten maken en MRSA verklaring moest afgeven. Toen ben ik nog langs de poli gelopen om te kijken of Drs.Goerdin, de stagebegeleider, aanwezig was, maar deze kwam pas later in huis! Daarna ben ik terug gegaan naar de afdeling, waar inmiddels de zaalartsen en de 2 nieuwe en 2 oudere Surinaamse co-assistenten waren. Deze hebben me een beetje wegwijs gemaakt :-) We moeten zoal infusen prikken, KHT’s (de harttonen van de foetus) en CTG’s (de harttonen en bewegingen van de foetus) maken, assisteren bij OK’s, nieuwe patiënten statussen (wat we eigenlijk nog niet gedaan hebben) en ontslagbrieven en recepten schrijven. Ik ben dinsdag ook al op OK geweest. Daar heb ik geassisteerd bij curettages en ik heb een keizersnede gezien! Dat was wel cool om te zien :-D. Wat minder leuk was, was dat de zusters aan het begin van de week van alles te klagen hadden over mij. Ten eerst was mijn jas niet goed…het leek op een zusterjas, omdat het blauwe strepen op de mouw heeft. Nu is het ook een zustersjas, omdat dat in de papieren stond en een lange doktersjas niet goed zou zijn, gezien ze hier korte jassen dragen. Nu heb ik van een andere co-assistent een korte doktersjas mogen lenen, gelukkig. Een dag later moest ik bij de hoofdzuster komen…ik mocht namelijk geen rode broek dragen…het voorschrift was een jeans… Ook dat stond nergens vermeld. Ik heb ook helemaal geen jeans meegenomen, omdat dat veel te warm is, maarja. Mam en ik zijn donderdag even naar de Hermitage mall geweest, een groot winkelcentrum vlak bij ons in de buurt. Hier komen alleen de elite ;-) Daar heb ik een goedkope spijkerbroek gekocht, voor slechts 74SRD (15,80 euro). Ik hoop dat ze nu niets meer te klagen hebben ;-)

De afdeling is best rustig. Zeker omdat we met veel co-assistenten zijn, zitten we vaak wat te kletsen (wat ook leuk is, want zo leer je veel Surinaamse gebruiken) of te leren. Ik heb al een paar Oud-Engelse/Surinaamse woorden geleerd: Fayo me goe = hoe gaat het? – Me go na oso = Ik gaan naar huis – en tellen: wan, tu, dri, fo, feifi, siksi, seibi, aiti, neigi, tin.                                                                                                                                    Verder ligt de afdeling wel propvol en is er eigenlijk een beddentekort…ja ook hier is dat een probleem! De vrouwen hier worden opgenomen voor pijnen of braken in de zwangerschap, te vroeg gebroken vliezen, of andere problemen tijdens de zwangerschap, postmenopauzaal bloedverlies, myomen (vleesbomen), poliepen en tumoren!                                                                                                                                                                        Wat ik me ook altijd afvroeg was of de kinderen hier ook wit(ter) geboren worden. Ik heb eens effe goed gekeken en wat denken jullie? Het is waar. Het kindje is blanker dan de moeder (of vader) bij de geboorte. Aan de nagelriempjes kun je zien hoe bruin de kindjes uiteindelijk worden. Gek hè, die zijn namelijk al bruin gekleurd, terwijl hun lijfje nog beige is!

Mam heeft deze week ook al 2x Surinaams gekookt, uit het Surinaamse kookboek :-) Best lekker!

Zaterdag zijn we weer even naar de stad geweest en hebben een aantal leuke souveniertjes gekocht! Ook zijn we in de St.Petrus Kathedraal geweest en hebben we daar een kaarsje aangestoken. We wilde in eerste instantie ’s avonds naar de mis gaan, maar we hoorde dat dat niet druk bezocht zou zijn en dat het beter was om zondagmorgen of zondagmiddag te gaan. Daarna zijn we naar de nieuwste bioscoop van Paramaribo gegaan in de Hermitage mall naar de film Rio in 3D. Het is echt een luxe bioscoop! De stoelen gaan naar achteren als je gaat zitten en er is een houder voor je drinken in te zetten! Bovendien was de film heel mooi! Straks gaan we lekker eten bij de Italiaan, mmmm. Morgen willen we naar de vogeltjesmarkt, een zangwedstrijd voor de vogels en daarna willen we dus naar de kerkmis!

Morgen gaat mam ook al naar huis, dan ben ik alleen in het verre Suriname!

Jullie horen snel van me!

Groetjes en veel liefs,

Suzanne en Francina.

Laatste foto's

Reacties 4

Dominique 19-06-2011 20:15

Haaa!

Wat leuk om je verhaal eindelijk eens te kunnen lezen. Cool dat je al begonnen met je coschap. Wel stom dat die verpleging meteen begint te zeuren, maar ja wat doe je er aan. Hopelijk is het nu over! En het waren geen dingen die je van tevoren kon weten. Wel fijn dat je het daar naar je zin hebt! Is het een 6 weekse coschap? En ook cool dat jullie al wat gereist hebben. Dat moet je ook echt heel veel gaan doen want het is super cool! En nu ben je daar dus nu kan het.
Nou heel veel plezier nog en succes met je coschap! Sterkte met het afscheid nemen. Het zal wel even rot zijn en waarschijnlijk is het daarna ook wel raar om alleen daar te zijn, maar je redt je wel! Je gaat een coole tijd tegemoed, dus geniet ervan!
Liefs, Dominique

Maaike 21-06-2011 19:53

Heej Suus!

Wat klinkt het ontzettend goed wat jullie al allemaal gedaan hebben! Ik kan me voorstellen dat het even een totaal andere wereld is en dat je daarom flink moet wennen, maar gelukkig kun je er ook van genieten. En ik ook vanaf hier
Leuk dat je al begonnen bent met je co-schap en al veel verschillende dingen hebt gezien en gedaan. Gaat het echt heel anders dan in Nederland? Wel jammer dat er meteen commentaar was op wat kleine dingen.
Ik hoop dat je veel nieuwe mensen leert kennen en er veel leuke dingen mee gaat doen. Ik denk dat je je toch sneller thuisvoelt als je mensen om je heen hebt die je kent en een beetje meedraait in hun samenleving. Anders voel je je ook maar zo alleen. Gelukkig heb je voor die momenten nog onze vlaggetjes en berichtjes!

Nu een korte samenvatting: super wat je af gedaan hebt, veel succes en maak er wat van!

X Maaike

Nikkie 23-06-2011 18:58

Hee Suus!

Je berichtje is al weer even geleden maar net zo goed leuk om even te lezen wat jullie nog gedaan hebben. En we hebben nog even gezellig geskyped dus we waren alweer een klein beetje op de hoogte hier.
Wat fijn dat je co-schap goed is gestart. En zo te lezen hebben de mensen daar niets persoonlijk op je te zeuren maar moest je gewoon eventjes je kleding aanpassen. Hopelijk gaat het goed met alle keizersnedes en andere ingrepen.

Veel plezier en succes en een fijn weekend alvast!
Maaike en ik gaan morgen voor n weekje op vakantie maar daarna ga ik je weer fanatiek volgen.

Liefs Nikkie

dorothe geurts 24-06-2011 13:03

hoi suzanne, leuke website heb je gemaakt, francina heeft mij de site gegeven .
het is leuk om te lezen hoe het daar is en hoe het met je gaat.
heel veel succes met je tijd daar en studie, geniet er van.
groetjes piet,dorothe, martien en michael geurts vanuit belfeld.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer