Wat vluug de tied! (‘wat vliegt de tijd’)

Hallo lieve mensen,

Wat gaat het toch snel allemaal! Zit het er alweer op voor mij! Ik kan het me nog niet voorstellen om weer in Nederland te zijn! Ik heb voor jullie dan hier mijn laatste Surinaams verhaaltje, beginnend bij afgelopen weekend.

Zondag ben ik naar een paar meiden van de salsa geweest om lekker te gaan zwemmen. Zij wonen echt zo sjiek! Het is net een hotel, zo mooi. Het zijn ook gewoon appartementen met een zwembad, maar helaas wel wat ver van het ziekenhuis. ’s Avonds hebben we gezondigd en zijn we op naar de Hollandse snackbar gegaan. Dat was nog een heel avontuur. Ik dacht dat het heel dichtbij was, maar het was mijn huisje nog voorbij, zelfs helemaal van de landkaart af…We dachten steeds: zitten we nog goed? En toen opeens…tadaaa…aan de rechterkant stond de Smullers :-) Hier heb ik lekker een frietje speciaal met een kaassoufflé gegeten!

Maandag heb ik weer met de poli mee mogen kijken en heb ik 2 nieuwe patiënten zelf mogen zien! Nu wordt het pas leuk ;-) Haha. Bovendien waren we op tijd klaar! Toen ik thuis kwam hadden we geen gas en geen water…en de magnetron was stuk…oeps…We krijgen waarschijnlijk dinsdag pas weer nieuw gas, dus dat wordt nu weer wat eten halen…ook niet verkeerd…;-)

De rest van de week heb ik ook weer met de poli meegekeken en heb ik enkele patiënten zelf mogen zien!Dinsdag was er een patiënt van de dokter bekend met een cervixtumor stadium 3. Dat betekend dat het al zo groot is dat het niet meer geopereerd kan worden. De eigenlijke behandeling is dan chemotherapie met bestraling. De mensen hier in Suriname moeten daarvoor naar Colombia toe. Maar er zijn zeer strenge regels, bedacht door de overheid, die beslissen of iemand wel of niet mag gaan. Deze vrouw werd niet door de commissie doorgelaten gezien het stadium al te ver was. Erg hè.  Er was dus helemaal niets wat ze voor die vrouw konden doen! Ze zijn in Suriname wel bezig met de bouw van zo’n therapieplek, maar deze zal naar verwachting pas in december opengaan…Het is dus nog maar afwachten of deze vrouw het tot die tijd zou halen! Woensdag had ik een patiënt gezien die met spoed naar de poli werd doorverwezen met dysmenorroe (menstruatiepijn…). Het was een meisje van 16 jaar en toen ik het verhaal aanhoorde bleek er helemaal iets anders aan de hand te zijn…ze had vorige week een zwangerschapstest gedaan en die bleek positief te zijn, vertelde ze me. Maar ze keken niet echt blij, waarop ik vroeg of ze het wilde houden. De oma, die ook mee was, vertelde dat ze juist daarom kwamen. Ze was nog veel te jong om zwanger te zijn, dus het moest per direct weg gehaald worden…Liever nu dan morgen…oeps… Donderdag heb ik mijn eindbeoordeling gekregen nadat ik zelf 4 nieuwe patiënten heb gezien. Gelukkig ben ik goed beoordeeld en was mijn kennis toppie ;-) Vrijdag mocht ik vrij zijn van de dokter, maar ik had nog een bedankje gemaakt voor de doktoren en zusters op de afdeling en verloskamers (een potje met snoepjes :-)) dus die moest ik sowieso nog langsbrengen. Donderdagavond ben ik trouwens nog met Marieke (een meisje van Salsa) naar Zus en Zo geweest om wat te gaan drinken en om een film te kijken. Ze dacht dat er een andere film dan deze die we gezien hadden draaide…nu hebben we Layer Cake gekeken, wat ging over drugsdealers….ook apart toch! Daarna wilde ik nog naar Havana gaan, maar Marieke moest weer vroeg opstaan om te werken, waardoor we toch maar op tijd naar huis zijn gegaan.

Vrijdag besloot ik dus toch maar naar de poli te gaan en nog met een  van de doktoren mee te kijken. Een van de eerste patiënten was een 9-jarig meisje met een teratoom van haar eierstokken…Zo zielig. Dit is een maligne tumor, waarvoor ze geopereerd moet worden en chemotherapie voor moet krijgen! Zo jong al! Ik hoopte deze dag eigenlijk eerder weg te gaan en nog langs de afdelingen dus te gaan, maar ik kreeg steeds weer nieuwe patiënten, die ik moest gaan zien… Normaal zie je er 1 of 2 en je laatste dag, waarop je eerder naar huis wilt, krijg je er in overvloed… Rond 2 uur ben ik toen nog snel langs de afdelingen gegaan om iedereen een handje te geven en mijn bedankje te geven. Ze waren allemaal heel blij en ik mocht zeker nog eens terug komen! ’s Avonds had ik mijn laatste salsales! Het was heel leuk. Ik heb mijn laatste coole draaien geleerd. Een van de mannen vroeg aan de dansleraar of ik maandag niet kon afdansen. Maar dat mocht niet, helaas. Je moest namelijk 8 lessen gevolgd hebben, en ik had er slechts 5 gevolgd…jammer hè! Na het dansen ben ik met Anouk en Lindsey nog een cocktailtje gaan drinken bij Tangelo!

Zaterdag wilden Melanie en ik een fietstocht maken, maar naar heel wat geregel konden we niet gaan, gezien er geen gidsen waren die met ons mee konden gaan! Balen! Melanie en ik zijn toen maar naar Paramaribo Zoo gegaan! Das best leuk. Je hebt er aapjes en verschillende soorten vogels en katachtige dieren! Ook hebben ze een kinderboerderij! Wat wel zielig is, is dat de meeste beesten in de felle zon zitten, zonder water en in een heel klein hokje zitten! De miereneter die had wel een sjiek hok, alleen zat hij daar niet in…Daarna zijn we bij ’T Vat nog wat gaan drinken en eten, want we waren helemaal uitgedroogd door de warmte. ’s Avonds zijn we met een grote groep (met Melanie, Sandra, Annelijn…) nog bij Sarinah gaan uit eten!

Zondag ben ik weer naar Anouk en Lindsey ( de meiden van de salsa) gaan zwemmen. Heerlijk was dat. Daarna zijn ze naar mij gekomen en hebben we samen wat gekookt. We hebben aardappelschijfjes met roerbakgroente en vis gemaakt met een lekkere rosé en als dessert hadden we een chocolade ijsje, mmmmmm.

Maandag ben ik eerst naar het ziekenhuis gegaan om mijn geleende doktersjassen terug te geven aan een van de co-assistenten met een leuk bedankje (lekkere bonbonnetjes :-)) Daarna ben ik met de bus naar de stad gegaan om nog even een beetje te shoppen met Gwenny en Melanie. Nadat we uitgeshopt waren zijn we bij Hotel Krasnapolsky lekker gaan zwemmen. Helaas scheen de zon niet echt, maar het was warm genoeg om een duik te nemen! Voor 45 SRD kun je hier zwemmen en krijg je er een heerlijk lunch bij: visburger met frietjes en een salade en een drankje! Prima toch! Toen we uitgezwommen waren zijn we een chocolate chip chiller gaan drinken bij de Starbuck! Poeh das echt een calorieënbom hoor!

But everything comes to an end! Helaas! Dinsdag vlieg ik alweer naar Nederland. Suriname is een mooi land, dat nog veel kan leren. Het binnenland met de natuur is ongelooflijk mooi, in tegenstelling tot de steden. Deze zijn vervuild en vaak armzalig qua infrastructuur. Grotendeels ligt dit aan de mensen hier en ook de regering zelf! Qua toerisme is het bagger. Daar is het nog niet bepaald op ingesteld, terwijl ze daar veel mee zouden kunnen verdienen! De Surinamers zelf zijn lakse, wat lui aangelegde, maar vriendelijke en gastvrije mensen. Soms zien ze je nog niet eens staan, en zo fluiten, schreeuwen en rijden ze je op straat (achter)na! Wat me trekt aan Suriname is de mooie natuur, waar je echt van kunt genieten. En ergens vind ik de vrijheid (tot bepaalde hoogte) ook wel lekker. Nu was het voor mij een keuze-coschap, waardoor ik misschien ook wat meer heb kunnen genieten dan bij andere co-schappen. Of ik nog een keer terug kom naar Suriname? Geen idee, wellicht in de toekomst! Ik ben blij dat ik dit heb kunnen doen! Ik heb veel gezien en veel mee mogen maken! Ik weet nog niet of dit specialisme iets  voor mij is! De verloskundige kant vind ik heel leuk en spreekt me zeer aan, evenals de baby’s :-) Maar ik kan niet zo goed tegen schreeuwende en paniekerige vrouwen, dus dat is een nadeel. Misschien is het heel anders straks in Nederland! Ik denk dat de kindergeneeskunde of de neonatologie mij nog steeds het meeste trekt! Maar dat zal ik zien als ik dit co-schap straks op het einde van dit jaar in Nederland heb gelopen!

Als alles goed gaat zien jullie me woensdag of een van de dagen erna weer! Ik hoorde al van een aantal mensen dat er enorme vertragingen waren bij SLM…dus ik hoop dat met KLM alles goed gaat! Heel erg bedankt voor het lezen van mijn leuke verhaaltjes en bedankt voor jullie lieve berichtjes, smsjes en pingberichten!

Ik zou zeggen, tot snel!

Heel veel liefs,

Suzanne

Laatste foto's

Reacties 6

Rosalie 23-08-2011 09:11

Hey Suus!

Ahhh alweer je laatste avonturen in Suriname. De tijd vliegt inderdaad! Maar ik ben blij dat je het zo enorm naar je zin hebt gehad Wij hebben ook genoten van je reisverhalen.

Tot heel erg snel en een goede reis terug

Liefs,
Rosalie

Dominique 23-08-2011 09:28

Wheeee ik vind het maar rot voor je dat je naar huis moet gaan Ik voel de ellende met je mee. Ik word er al helemaal verdrietig van, laat staan hoe jij je nu moet voelen. Arme Hopelijk kan je weer snel een beetje wennen in NL! Bij mij faalt dat nog steeds Maar je hebt wel een coole laatste week gehad! Dus een goede afsluiting van een mooie tijd daar. Hoe lang moet je vliegen? Waar en hoe laat landt je? Goede vlucht! Hopelijk heb je zat coole films en lekker eten. En tot snel!

XX Dominique

HENK 23-08-2011 11:04

WELKOM THUIS, en bij het KOOR.

Wilma Driessen 23-08-2011 17:40

Ik wens je een goede reis terug naar ons landje.
Je boft hier is het nu ook lekker warm.
Kun je langzaam afkikken.
Tot kijk.
Groetjes.

dorothe geurts 23-08-2011 20:16

hoi susan, geniet nog lekker van de laatste week en een goed en fijne terug reis.
ik begin vrijdag weer met werken , we hebben een supertijd gehad in canada.
groetjes dorothe

Nikkie 24-08-2011 15:35

Hee Suus!

Je zult nu wel bijna thuis zijn...
Fijn dat je nog zo van de laatste week hebt genoten!
Je hebt echt wel een indrukwekkende en leuke tijd gehad volgens mij.
De geiten staan in ieder geval in de rij om die vlotte salsa moves van je te leren

Welkom thuis & tot snel!
xx Nikkie

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer