Op naar de poli

Hoiii Vakantiegangers,

Maandagochtend lagen er (eindelijk) enkele brieven voor me op de tafel! Dank jullie wel. Dat vind ik heel leuk :-)  Ik heb begrepen dat het nog niet alles is, dus ik ben benieuwd of ik ze nog op tijd krijg! Deze keer heb ik een minder lang verhaaltje geschreven, maar dat vinden jullie vast niet erg ;-)

Maandag ben ik begonnen op de poli. Ik had met de arts afgesproken er om 8 uur te zijn. Na een uurtje kwam een andere Surinaamse co-assistent die examen moest doen en vroeg of de dokter er al was…nee, nog niet….Rond half 11 kwam hij pas aanzetten! Nog even, zei hij, en hij ging zijn kamer binnen. Even later liet hij ook al wat patiënten naar binnen, maar ik mocht er nog niet bij! Zo raar! Intussen was ik al helemaal bevroren van de airco! Echt al mijn bloed was weggetrokken, zo wit was ik opeens! Later riep hij me, en mocht ik meehelpen met de echo’s! Ik voelde me meer een assistent dan een arts in opleiding die er wat van moest leren! Ik moest de patiënten de kamer inroepen en al vast klaar leggen. Dan was het maar weer wachten geblazen tot hij eens kwam kijken om een 3 seconde durende echo te maken! Meer heb ik die dag niet gezien.

Dinsdag had ik alweer vrij! Het was de dag der Inheemsen! Ik ben toen met Sabrina, Sandra, Mo en 2 andere huisgenootjes van Sandra naar de stad geweest. Daar hadden ze allemaal marktkraampjes op het onafhankelijkheidsplein, rond Ford Zeelandia en langs de waterkant. Kei gezellig en bloedje heet! Op het einde van de dag glommen we helemaal ;-) ’s Avonds had ik weer salsa. Ik had vrijdag de salsales gemist, maar dat heb ik geweten! Ze hadden toen een draai geleerd, en nu heb ik er dus 2 tegelijk geleerd. Op zich lijkt het niet moeilijk, maar met partner had ik steeds 1 tel over….oeps….

Woensdag heb ik gelukkig al iets minder lang, in die vrieskist, op de doktor moeten wachten. Ik heb nu iets met lange mouwen aangetrokken, dat scheelt al een beetje, maar mijn vingers en tenen zijn nog steeds kleurloos en koud ;-) Helaas was een van de zusters er niet, waardoor ik wéér die echo’s moest gaan doen. Baluh! Maar ik begrijp het wel steeds meer! Ik zie al wanneer het een beginnende baarmoederlijke zwangerschap is! Een echte zwangerschap zag ik natuurlijk allang ;-) Ik begin de tuba (eileiders) en de ovaria al te zien en een baarmoeder met myomen (vleesbomen) wordt ook al steeds duidelijker! Ik heb vandaag ook een buiten baarmoederlijke zwangerschap gezien. ’s Avonds ben ik met een van de Surinaamse co’s en 2 andere Nederlandse co’s naar de bios geweest, naar de film crazy, stupid love! Gelachen dat we hadden! Het is echt een leuke film :-)

Donderdag en vrijdag heb ik eindelijk eens met de poli mee kunnen kijken! Er komen vooral controle patiënten, dat is wel jammer. Op de poli zie je verder nog patiënten met vaginaal bloedverlies, postmenopauzaal of in de zwangerschap, infertiliteit, mensen die na een OK op controle komen van bijvoorbeeld een uterusextirpatie (dus als ze de baarmoeder weghalen), vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of vrouwen vanwege andere bijzonderheden in de zwangerschap (hoge bloeddruk, suikerziekte, etc), en we hadden een meisje die een ongeluk met de fiets had gehad en dus een hematoom (bloeduitstorting) had gehad rond de vulva. Ook heb ik een colposcopie mee kunnen kijken. In eerste instantie had ik geen idee wat het was, maar eigenlijk stelt het niets voor. Er worden dan met een eendenbek gekeken naar de baarmoedermond. Daarna wordt er azijnzuur ingespoten zodat de overgangszone te zien is, en daar wordt dan een stukje weefsel van gepakt voor verder onderzoek naar baarmoederhalsafwijkingen. Vrijdagavond had ik eerst weer salsa! Ik krijg de nieuwe draaien steeds beter onder de knie :-) Ik ben echt trots op mezelf ;-) ahum…Daarna ben ik met Gwenny, naar de bios geweest, naar de film ‘friends with benefits’! Natuurlijk konden we het niet laten om eerst een grote zak (small) sweet popcorn te kopen :-D. De film was echt hilarisch! Weetje waarom een film kijken in de grootste (en enige) bioscoop in Suriname zo leuk is? De hele zaal ligt plat van het lachen bij een leuk, grappig stukje in de film. Dat is heel anders dan in Nederland ;-).

Het weekend gaat rustig worden. Zondag ga ik naar een paar meiden van de salsa! Zij hebben namelijk een zwembad aan huis :-D Ideaal..en gezellig natuurlijk!

Ik zou zeggen, tot de volgende keer, wat waarschijnlijk mijn laatste berichtje vanuit Suri zal zijn! Voor degene die nog vakantie hebben! Geniet er nog van! En nog veel plezier op de Parkfeesten! Hopelijk regent het niet, en schijnt de zon een beetje :-)

Liefs,

Suri-Suus

Laatste foto's

Reacties 6

Dominique Rouleaux 13-08-2011 19:32

Haaa!!

Wheeee ik ben vet jaloers op je haha. Ik zat bijna te janken toen ik je verhaal las, toen dacht ik 'ik wil ook weer' Ik mis het zo vet hard. Wat een ellende, hopelijk heb jij dat minder wanneer je weer in NL bent! Zo te lezen heb je het daar echt prima naar je zin, dus ik denk wel dat je het gaat missen. De ellende, waarom moet je zo'n coole dingen ook missen. Misschien ga ik ooit emigreren, ik zit er wel serieus over na te denken de afgelopen week. Geen verkeerd idee! Het liefst zou ik nu even bij jou langs komen, het lijkt me echt super cool daar!

Heel veel plezier nog. En succes met de laatste weken gynaecologie! Hopelijk wordt het nog wat leuker met die dokter waar je met mee loopt, want hier zit je ook niet echt op te wachten. Toch denk ik dat je meer geleerd hebt dan veel gnk studenten die gyn in NL doen (waaronder ik over 2 weken). Dus dat is toch super cool! Denk je dat je het een interessante specialisatie vindt?

Als je weer in NL bent, moeten we snel meeten

XX Dominique

Leo Moues 14-08-2011 16:51

Suzanne,
Daar zijn we weer; vol jalouzie over jouw warmteverhalen. Maar dat airco ook niet alles is, daar weet ik het mijne wel van met ervaringen in Panamá; dat ligt daar trouwens ook ergens ! Ooit ben ik geland in Paramaribo en ik herinner mij de hitte. Ik denk dat als je al je begeleiders goed bestudeert, jij precies weet hoe je het later niet ZOU MOETEN doen. We wachten in spanning op je laatste verhalen. Alvast een goede reis terug en je bent zeker van harte weer welkom in het stedje van plezeer.
groetjes
Leo en Toos

Nikkie 15-08-2011 11:48

Hee!

Leuke foto's Suus!
Jammer dat je het een beetje vond tegenvallen maar zo te lezen heb je toch nog wat geleerd dus dat is mooi.
En buiten het werk klinkt het allemaal super gezellig ben nu ook wel benieuwd naar die films en je salsa moves

Dit weekend hebben we de verjaardag van Roos gevierd. Lekkere muffins & een gezellig avond we zijn ook nog naar de parkfeesten gegaan. Ik zag bij Roos trouwens nog je kaartje, super leuk!!

Succes op de poli weer deze week!

xx Nikkie

henk 15-08-2011 21:13

Als je geen arts kunt worden, dan wordt je maar schrijfster, prima.

Annie Valize 15-08-2011 22:58

Hoi Suzanne,
Erg fijn dat je ons via jouw verhalen een beetje hebt meegnomen op je reis en in datgene wat je hebt beleefd en meegemaakt in Suriname. Dank je wel.
Het einde van je verblijf in Suriname komt al in zicht.
Ik denk dat je heel wat opgestoken hebt van dit ondernemen.
Geniet buiten het mooie van je opleiding, vooral ook nog even van het moois van dit land enne... de beginselen van de salsadans kun je ons strakjes vast wel bijbrengen.
Een hartelijke groet ,
Annie V

Anita 17-08-2011 18:26

Ha Suus!

Wat leuk om nog steeds je verhalen te kunnen lezen! Je maakt een heleboel mee geloof ik!
Geniet er maar flink van, voordat je het weet ben je alweer terug in Nederland! Kunnen we dan wel weer bijkletsen

Xx Anita

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer