Het is een jongen :-)

Hallo iedereen,

Hoe is het met jullie daar in Nederland? Hebben jullie al vakantie? En wat zijn de plannen?

Voor mij  was het weer een drukke week, en ik ben helemaal op! Deze week ben ik dus begonnen op de VK, de verloskamers. Wat mijn taken hier zijn, zijn officieel bevallingen doen en al het papierwerk daarom heen. Dat houdt in, het schrijven van een baringsverslag, het bijhouden van een vochtlijst met de vitale functies (bloeddruk, pols, temperatuur, en de harttonen van de baby (KHT’s), het maken van een CTG (dat is om te kijken of de vrouw baarmoedercontracties heeft en de hartslag van het kind), en het schrijven van de geboorte in wel 7 verschillende cahiers, zoals een geboortecahier, stadhuiscahier (voor de aangifte bij de gemeente, dat doet het ziekenhuis als de vrouw niet getrouwd is), het grote boek, inkomenscahier en dan nog 3 andere cahiers…. Verder ben je dus met de vrouw bezig, je begeleid de bevalling, laat het kindje geboren worden en de placenta natuurlijk, wast daarna de vrouw, en de lakens. En je controleert de placenta en het bloedverlies. Verder is het ook de bedoeling dat wij nieuwe patiënten opnemen. Dat betekent dat je de anamnese doet met lichamelijk onderzoek en ook weer allerlei papieren en (ik geloof) 2 cahiers invult. Ook moeten we de vitale functies meten en bedden opmaken, bloedprikken en infusen zetten en de medicatie verzorgen om een vrouw in te leiden in het baringsproces. Dat betekend dat de vrouwen of een stimulerend middel in een infuus krijgen om de baring te versnellen en het bloedverlies te beperken, of ze krijgen een grote spuit met een weeënopwekkendmiddel dat langzaam in een infuus loopt om de weeën dus op te wekken.

Ik moest 3 bevallingen gezien hebben voordat ik zelf een bevalling mocht doen. Woensdag had ik mijn 3e partus gezien, waarna ik donderdag mijn eerste partus zelf zou mogen doen, maar de vrouw die ik moest volgen, had pas 3cm ontsluiting toen ik weg ging…zij is in de late dienst toen bevallen, helaas. Vrijdag heb ik dan wel eindelijk mijn eerste bevalling mogen doen :-) Het begon echter niet zo leuk. Ik moest haar een infuus geven met een stimulerend middel, en dat infuus moest 10druppels per uur lopen. Ik vind dat nogal chinees klinken, want dat krijgen we niet echt geleerd, omdat bij ons de verpleging dat allemaal regelt…maarja…Toen zei de zuster: Als je het niet kunt, laat ik je niets doen hoor, dan doe ik alles! Nouja zeg….Ik heb haar toen uitgelegd dat het pas mijn eerste partus zou zijn, en toen had ze wel begrip.. De mensen hier snappen je vaak niet. Zij praten vaak zo anders hè…dat is best vervelend. Ik vroeg bijvoorbeeld naar de infuusstandaard…dat is toch zo’n paal waar je een infuus aan ophangt….maar zei dacht weer dat ik naar het infuus vroeg, hoe het moest worden gedaan en hoe het moest lopen….tssss Nouja! Dan de bevalling…Het was een jonge vrouw van 28 jaar oud, die beviel voor de 5e keer. Ze had al weeën toen ze binnenkwam. Rond 10uur mocht ik haar toucheren, en toen had ze 6-7cm ontsluiting. Ik moest daarna de kinderharttonen in de gaten houden, maar deze zakte wat naar 110.  Deze horen eigenlijk tussen de 110 en de 160 te zijn, dus dat was best laag. Het kindje moest dus snel gehaald worden, zeker toen de harttonen opeens rond de 85 zaten. Na een paar keer persen werd dan het hoofdje geboren en heb ik het hele kindje geboren laten worden om 10.35uur en de navelstreng afgenaveld! Het kindje werd toen direct verzorgd, en ik moest me verder bezig houden met de vrouw, voor de geboorte van de placenta. Daarna moest ik haar wassen en het bed verschonen en natuurlijk al het papierwerk invullen. Wat een werk is dat zeg! Later zag ik het nog witte jongetje. Het weegt 3370gr en was 49cm groot :-) Leuk hè. Hij heet Remuël, Revolino. Ook dit kindje had een extra pinkje aan de linker hand. Je ziet het hier echt heel vaak! Helaas mocht ik geen foto maken van de baby :-(

Dinsdag en vrijdag heb ik mijn eerste salsalessen gevolgd. Het begin was echt heel simpel, met allerlei losse pasjes, waarvan veel bekend van de zumba! Algauw gingen we met partner dansen. Dat was wel leuk. Gezien er maar 2 mannen waren (1 jongeman en de instructeur) de eerste les, moest de helft van de vrouw man spelen, net als ik. Dat is best moeilijk, gezien sommige vrouwen best eigenwijs zijn!!! De 2e les waren er al wat meer mannen. We hebben toen allerlei draaien geoefend. Dat was wel cool, alleen werd ik steeds erg duizelig. Toen mochten we vrij dansen. Er was een erg goede jongen bij, echt cool, want dan kun je tenminste echt dansen! Na de les had ik weer een taxi gebeld, gezien de lessen nogal een eindje weg is. Maar ze weten het nooit te vinden, ook die me de vorige keer gebracht en gehaald hebben wisten het niet. Na een uur te hebben gewacht (en een stukje van de gevorderde les had gezien, wat er overigens niet echt gevorderd uitzag…volgens mij zou ik daar ook zo aan mee kunnen doen…;-)) heb ik maar eens, in de pauze, aan de instructeur gevraagd voor een andere taxi. Hij raadde me er eentje aan, die bij hen op de hoek zat. Vet handig, en nog eens veel goedkoper, 13.50srd ipv 20srd en 1uur wachten…. Nu kan ik thuis gaan oefenen, want ik heb ook een muziekcd meegekregen :-)

Ik wil volgende week graag naar Commewijne, naar de plantages! Dus dat moet ik eens even gaan regelen!

Tot de volgende keer weer!

Heel veel liefs Suzanne

Reacties 6

Veronica 09-07-2011 23:44

Heej,

Wat spannend allemaal wat je daar allemaal meemaakt! Echt super om het te lezen! Ik heb al je blogs gelezen. En wat cool! Je eerste bevalling :-D en die salsalessen!

Ik wens je nog heeel veel succes en plezier en ik blijf je volgen! ;-)

Liefs, Veronica

dorothe geurts 10-07-2011 12:48

hoi suzanne, leuk en spannend wat je allemaal meemaakt en ervaringen, leuk van die bevalling, ze bevallen wel allemaal jong daar he.
ik ben me aan het klaar maken voor de vakantie, wij gaan 5 1/2 week naar canada,morgen gaan we de 11e .
jij nog heel veel succes en plezier en ik zal tussen door nog eens proberen te kijken op je site.
groetjes van dorothe en familie. doeii

Nikkie 10-07-2011 14:25

Hee Suus!
Wat leuk, je eerste bevalling! Lijkt me wel spannend hee
En die mensen bedoelen het vast goed. Het is even lastig met het taalverschil. En uiteindelijk is het allemaal goed gekomen toch en begrijp je wat de ander bedoelt. Misschien leren zij daar op school wel net wat andere termen dan hier in NL. Voor allebei even wennen en dat komt het helemaal goed
En wat leuk dat je een tripje gaat maken. Heb je doordeweeks tijd dan of ga je in het weekend? En hoe bevalt het nog in je huisje?
Hier gaat alles prima. We zijn gisteren gezellig naar de verjaardag van Kim en Josje geweest in Eindhoven en de expositie van Maja was ook echt cool. Maja heeft vast wel foto's die ze je thuis kan laten zien
Zelf heb ik deze week mijn scriptie weer opgepakt dus ik zal deze vakantie vooral veel achter mijn computertje te vinden zijn haha. Maar nog maar 6 weken dus dat is wel lekker motiverend.

Veel plezier en succes nog! En veel dansplezier ook nog
Liefs,
Nikkie

Maaike 11-07-2011 12:38

Hey Suus!

Wat spannend, je eerste bevalling! Fijn dat het goed is gegaan. Lijkt me ook wel erg leerzaam! Mag je in Nederland tijdens je eerste coschap gyneacologie ook zelf bevallingen doen?

Zoals Nikkie ook al zegt: zowel jij als de mensen daar bedoelen het goed, jullie begrijpen elkaar alleen niet meteen helemaal. Na nog een (paar) keer uitleggen begrijpen jullie elkaar wel en dan is het probleem opgelost

Leuk dat je daar salsalessen volgt! Ze zullen daar vast goed les in kunnen geven en ook super dat je locals leert kennen! En dan heb je ook meteen weer een avondje wat te doen Ook leuk dat je van plan bent om naar de plantages te gaan! Nu je daar toch bent, kun je het land ook het beste goed bekijken lijkt me!

Ik ben nu full-time aan mijn scriptie aan het schrijven. Is niet zo leuk, maar wel fijn om binnenkort afgestudeerd te zijn! Ik ben nu ook in Delft dus dat is 's avonds gezellig met Theo!

Succes nog daar en geniet ervan!

Liefs, Maaike

h.v.d.hoogen. 11-07-2011 19:38

Hallo Suzanne, Leuke ervaring doe je op. nu weet jij ook waar de kindjes vandaan komen. Vacantie vieren is nu voorbij , er moet gewerkt worden. Groetjes van Doortje en Henk.

Rosalie 13-07-2011 15:52

Haa Suus!

Leuk om weer een berichtje van je te lezen! En wat cool dat je nu al je eerste bevalling mocht doen! Zo raar dat je na 3 bevallingen te hebben meegekeken al alles alleen mag doen, zal wel even spannend zijn geweest he. Tis nogal wat papierwerk dat erbij komt kijken zeg...pff, word je er nog niet gek van?

Hier gaat alles z'n gangetje. Ik ben afgelopen maandag weer begonnen met werken. We hebben echt een heerlijke vakantie gehad! Als je een keer heerlijk wilt relaxen en je als een prinses wilt voelen, moet je zeker een keer naar Gran Canaria gaan Maar jij bent nu lekker aan het genieten van Suriname!!! Leuk dat je nog uitstapjes gaat maken en dat je met salsalessen bent begonnen. Ik ben benieuwd naar je moves als je weer thuis bent

Hopelijk horen we weer snel wat van je!

Liefs,
Rosalie

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer